Den 30 januari år 1992…

 

…bestämmer sig Lennart Forsberg, Hans Ottosson och Agneta Riddar för att starta en lokal TV station. TV 4 hade just fått sändningsrätten för att sända kommersiell TV. Kravet från staten var att TV 4 tillät 16 lokala TV stationer att sända. Nu började ett intensivt arbete för att lyckas med projektet. Skulle TV-stationen ligga i Trollhättan eller Uddevalla? Var fanns lämpliga lokaler? Till slut blev valet Uddevalla beroende på att Uddevallas TV-mast var en huvudmast.

Hur hittar vi duktiga medarbetare? Vi själva hade en bred grund att stå på. Hans Ottosson var journalist, med ett förflutet som informationschef på Televerket och producerade idéell lokal-TV i Trollhättan. Lennart Forsberg var filmare och producent med 20 – års erfarenhet och Agneta Riddar var journalist sedan 20 år, bl a i lokalradion. En studio skulle byggas upp med scenografi och teknik, tunga teknikinvesteringar till kontrollrum skulle införskaffas. Programinnehåll och tablå, uppbyggnad av reklamtv-försäljning skulle fungera. Många frågor skulle lösas – och detta i en tid, innan vi var digitaliserade! Ingen möjlighet till googelsökningar! 40 sändningsminuter skulle fyllas den första tiden, i ett eftermiddagspass som började kl 17.15. Regionala nyheter skulle blandas med reportage från området, soffintervjuer, sport och underhållning. För att finansiera sändningarna och de 8 anställda tilldelades tv-stationen 4,5 minuters reklamtid.

I en tid av djup lågkonjunktur, när t om banker hotades av konkurs, vågade ingen bank i Uddevalla låna ut ett startkapital till ett, som de trodde, ett högriskprojekt. Frågan var, skulle reklam-TV verkligen löna sig?! Men SEB-banken i Trollhättan vågade! Ett år senare, den 1 februari 1993, sände TV Fyrstad sin första sändning från lokaler på Junogatan i centrala Uddevalla. Ett stycke TV-historia. TV Fyrstad var först igång efter storstäderna – sedan fortsatte utbyggnaden runt om i landet.

 

TV-Fyrstad-jubelstart-e1464345481661-768x584

 

Första nyhetsinslaget i TV Fyrstad: Nu rullar sista mjölkbilen ut från Dingle, mejeriet lägger ner verksamheten. Inom ett år hade vi blivit utsedda till Årets företagare i Uddevalla.

 

 

Den första tiden kunde inte sändningarna ses överallt i området, av de 250 000 invånarna som bodde i de 16 kommunerna, eftersom Televerket prioriterade TV 4 sändaren i Bäckefors. Men många i Fyrstadsområdet kunde ändå se TV Fyrstad via Kabel-TV. Nu följde tider av intensivt arbete och utökade sändningar. Morgonsändningar, lunchsändningar, tidiga och sena kvällssändningar. När många redaktioner drog ned på utbudet under sommaren gjorde TV Fyrstad tvärtom. Orsaken var ju alla turisterna som gjorde att antalet tittare inom TV Fyrstads sändningsområde mångdubblades under sommaren. Vi satsade på direktsändningar från bl a Åmåls marina, Smögens brygga, Nordens Ark, Stenungsbadens brygga, centrala Trollhättan och Vänersborg, Håveruds herrgård, Baldersnäs Herrgård. Vi sände även nationellt i TV 4 över hela Sverige med bl a Tjörn Runt, kungabesöket i Uddevalla och invigningen av Uddevallabron.

Ur ett lokalt perspektiv beskrev vi inträdet i EU, bildandet av VG-regionen, etablerandet av Högskolan, utvecklingen av bilindustrin och övrigt näringsliv. Vi gjorde otaliga reportage från besöksmål, om konst, kultur, underhållning, sport, matlagning… TV Fyrstad kom att betyda allt mer för området, lokal television kändes nära och vardagligt. Vi fick ett mycket bra gensvar från tittarna, många kände sig bekräftade och sammanhållningen i området, över kommun och länsgränser stärktes. TV Fyrstad bedrev också en vidareutbildning av arbetslösa journalister tillsammans med arbetsförmedlingen. TV Fyrstad var under åren också en ingång för många medieintresserade att få prova på TV. Idag finns många av TV Fyrstads tidigare medarbetare runt om i landet på TV, radio, tidningar och andra mediebefattningar.

 

journalistutbildning-768x406

 

Samtidigt gick ofta debattens vågor höga i media om den kommersiella televisionen. TV Fyrstad var kreativ i försöken att komplettera reklamintäkterna med andra intäkter – sponsring, EU-bidrag mm. TV stationens trovärdighet ifrågasattes ibland av journalistkollegor, men tillbakavisades. Tittarna fortsatte att vara lojala och glada över sändningarna. Media och sport lever ju i symbios med varandra. Under TV Fyrstads period levde den lokala sporten upp med stora sportsliga framgångar och växande publiksiffror. Vi var med när Oddevold och Ljungskile gick upp i fotbollsallsvenskan och följde dem där. Vi har med när Kroppskultur och Lysekil gick upp i handbollsallsvenskan. Vi fanns på plats när Vänersborg och Gripen möttes i bandyderbyn som lockade rekordpublik.

TV Fyrstad expanderade kraftigt under de tio åren och bytte namn till TV 4 Fyrstad med TV 4 som en liten delägare i företaget. Vi gick från 8 anställda till 29, från ett sändningstillfälle tidig förkväll till 6 sändningar från bittida till sent, från små inhyrda lokaler till egen fastighet, från 2 redigeringar till 6 st. Förändringstakten var snabb, ekonomin ansträngd, pionjärandan stor och gensvaret från tittarna generöst.

 

tv-succe-e1464346472265-768x570

 

TV 4 Fyrstad hade som bäst ca 35 procents dagligt tittande i området. Det var högre än vad BingoLotto i TV 4 hade under Lokets dagar. Under många år gick TV 4 Fyrstad runt ekonomiskt. Många andra brottades med ekonomiska problem. En efter en så tog TV 4 över stationerna ute i landet. Till slut var det 15 TV 4-ägda Lokal TV stationer och helt privatägda TV 4 Fyrstad eftersom TV 4 valde att kliva ur sitt ägande det sista året.

I februari 2003 så firade TV 4 Fyrstad sitt 10 årsjubileum på Folkets Park i Uddevalla. Men det var en TV-station i gungning. Till slut gick inte den ekonomiska ekvationen ihop. TV 4:s krav på höga ersättningar för att få sända i TV 4-nätet, samt kravet på sändningstid utspritt på olika sändningstider blev för tungt ekonomiskt. Reklam intäkterna minskade kraftigt i maj 2003, en månad som normalt var en stark intäktsmånad. Ägarna ville att TV 4, som TV 4 gjort med många andra lokal-tv-stationer, gå in med ekonomiskt stöd, men det ville inte TV 4. Därför fanns ingen annan utväg än att låta TV 4 Fyrstad gå ikonkurs. Det var första gången någonsin som TV 4 lät en Lokal-TV-station gå i konkurs.

 

konkurs-768x649

 

TV 4 vill förmå statsmakterna att minska antalet Lokal-TV-stationer med hänvisning till TV Fyrstads konkurs men fick kalla handen av staten. De krävde 16 Lokal TV-stationer. Därför startade TV 4 efter ett halvår en lokal nyhetsredaktion i Trollhättan med namnet TV 4 Väst. Ägarna till TV Fyrstad tog senare tillbaka namnet TV Fyrstad och fortsatte att sända i Kabel-TV-nätet i Fyrstadsområdet fram till 2008 då sändningarna upphörde. När TV 4 Fyrstad försvann från TV 4 år 2003 så inleddes snart en minskning av sändningstiden för Lokal-TV som till slut ledde till att alla stationerna las ner. Därmed försvann en stolt, intensiv, och populär TV epok.

 

Tidslinjeklar-1-1024x475